تراشه زیستی به شناسایی سموم غذایی کمک کرد
به گزارش بیست و یکم محققان کشور موفق به طراحی تراشه های زیستی شدند که برای شناسایی سموم غذایی مورد استفاده قرار می گیرد.
به گزارش بیست و یکم به نقل از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، برای دست یابی به تشخیص حساس و قابل کنترل باقی مانده های آفت کش ها در محصولات کشاورزی، آپتاحسگرهای مختلف مبتنی بر نانومواد، درحال توسعه هستند که قابلیت شناسایی مولکولی آفت ها را دارند. اخیرا آپتامرها بعنوان جایگزین قوی آنتی بادی ها در سنسورهای زیستی استفاده می شوند. ترکیب نانومواد و فناوری آپتامر، با عنایت به خواص نوری و الکتریکی مناسبی که دارند، دریچه جدیدی را در پایش بقایای آفت کش ها باز گشوده است. محققان موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی در مشهد، یک تراشه زیستی بلور مایع بر پایه آپتامرها را تولید کرده اند که برای شناسایی و سنجش اکراتوکسین A در مواد غذایی بسیار موثر عمل می کند. اکراتوکسین ها، شامل دسته ای از متابولیت های سمی تولیدشده توسط بعضی از قارچ ها هستند و از مهم ترین انواع سموم غذایی به شمار می آیند. این آلاینده یکی از سموم کلیوی و کبدی است که ایمنی بدن را مختل می کند و باعث سرطان و اختلالات هورمونی می شود. به قول اسما وردیان، مجری این طرح، تراشه زیستی ساخته شده بسیارحساس بوده و با حد تشخیص در محدوده آتومولار برای سنجش اکراتوکسین در نمونه های آب انگور و برنج معرفی شده است. میزان حساسیت این تراشه، بالاترین مقدار گزارش شده برای سنجش اکراتوکسین است. وی ادامه داد: افزایش سرعت شناسایی، سهولت استفاده و کاهش هزینه تشخیص، همچون مزایای استفاده از روش پیشنهادی در این دستاورد پژوهشی است. هم اکنون، روش هایی مانند کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا برای سنجش اکراتوکسین وجود دارد اما نسبت به سنسورهای زیستی بر پایه خواص نوری و الکتریکی نانومواد، بسیار زمان بر و هزینه بر هستند. وردیان اظهار داشت: نانوذرات فلزی و نقاط کوانتومی با خواص نوری الکتروشـیمیایی منحـصربه فرد، گزینه های مطلوبی جهت سنسورهای زیستی بر پایه آپتامرها هستند. برتری روش پیشنهادی برای تشخیص اکراتوکسین، حساسیت بالا و قابل حمل بودن آن است که در مرحله بعدی اجرای طرح صورت خواهد گرفت.
منبع: 21th.ir
این مطلب بیست و یکم را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب