نقش خواب در پاکسازی مغز
بیست و یکم: پژوهشگران علوم اعصاب بتازگی اظهار کرده اند عادت به خوابیدن راهی خوب برای پاکسازی مغز است.
به گزارش بیست و یکم به نقل از ایسنا، پژوهشگران استرالیایی در مطالعه اخیرشان به بررسی بیماریهای نورون حرکتی ویرانگر مانند اسکلروز جانبی آمیوتروفیک(ALS) که بعنوان بیماری لو گهریگ نیز شناخته می شود، پرداختند.
هیچ درمان شناخته شده ای برای اسکلروز جانبی آمیوتروفیک وجود ندارد و پژوهشگران می خواستند تعیین کنند که آیا اختلال در سیستم گلیمفاتیک بدن که مواد زائد را از مغز خارج می کند، ممکنست با شروع این بیماری ارتباط داشته باشد یا خیر.
بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک(ALS) یا بیماری لو گهریگ یک بیماری نورون های حرکتی است که سبب تخریب پیشرونده و غیرقابل ترمیم در دستگاه عصبی مرکزی(مغز و نخاع) و دستگاه عصبی محیطی می شود.
بگفته پژوهشگران بدن ما به زنجیره های بلندی از پروتئین ها متکی است که هر کدام از آنها از اسیدهای آمینه تشکیل شده است که برای انجام وظایف خاصی مانند ایجاد آنتی بادی برای مبارزه با عفونت، پشتیبانی از سلول ها یا انتقال مولکول ها در یک راستا قرار می گیرند.
وقتی همه چیز به درستی عمل نمی کند، بدن می تواند پروتئین های تاشو نادرست را جمع آوری کند. این سیستم گلیمفاتیک است که این نوع مواد زائد را از مغز خارج می کند و بیشتر در هنگام خواب کار می کند.
پژوهشگران آزمایشاتی را روی موش های مبتلا به اسکلروز جانبی آمیوتروفیک انجام دادند و هنگامیکه به موش ها غذاهایی دادند که حاوی آنتی بیوتکی بود که پروتئین انسانی را خنثی می کرد، بطور طبیعی پیر شدند.
اما وقتی موش ها را بدون آنتی بیوتیک تغذیه کردند و پروتئین های انسانی اصلاح شده انباشته شد، موش ها آغاز به نشان دادن نشانه های کلاسیک اسکلروز جانبی آمیوتروفیک همچون اختلالات پیشرونده عضلانی و آتروفی مغز کردند.
در گام بعد پژوهشگران از ام ار آی جهت بررسی مغز موش ها استفاده کردند و دریافتند موش هایی که پروتئین انسانی آنها پنهان نشده بود، پاکسازی گلیمفاتیک بطور قابل توجهی نسبت به موش هایی که از نظر ژنتیکی اصلاح نشده بودند، مؤثر بود.
سایر عوامل موثر در پاکسازی گلیمفاتیک بگفته پژوهشگران به شرح زیر بود:
مصرف اسیدهای چرب امگا ۳ که در ماهی های دریایی یافت می شود.
مصرف متوسط الکل(دوزهای بالای الکل اثر معکوس داشت)
ورزش و به پهلو خوابیدن
مجموعه ای از تحقیقات روی موش ها، نشان میدهد خوابیدن به پهلو، می تواند عملکرد پاکسازی مغز را افزایش دهد.
دیوید رایت، نویسنده این مطالعه در این زمینه اظهار داشت: دلیلهای این امر هنوز بطور کامل شناخته نشده است، اما احیانا به اثرات گرانش، فشرده سازی و کشش بافت مربوط می شود.
منبع: بیست و یكم
این مطلب بیست و یکم را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب