چین آمریكا را شكست داد؛

پرتاب موفق اولین موشک سوخت متان جهان

پرتاب موفق اولین موشک سوخت متان جهان

به گزارش بیست و یکم، یک استارتاپ چینی با پرتاب موفقیت آمیز نخستین موشک سوخت متان موفق به پشت سر گذاشتن رقیب اصلی خود یعنی شرکت اسپیس ایکس آمریکا شد. متان منبع سوخت نسبتاً تمیزتری نسبت به باقی سوخت های موشکی است و پیش از استفاده مجدد، بازیابی آسانتری دارد.


به گزارش بیست و یکم به نقل از ایسنا، استارتاپ چینی "لند اسپیس" (LandSpace) با پرتاب موفقیت آمیز موشک سوخت متان خود موفق شد شرکت اسپیس ایکس متعلق به ایلان ماسک را شکست دهد.
به گزارش رسانه دولتی ساوث چاینا مورنینگ پست، این دستاورد بعد از آنکه دو شرکت مستقر در ایالات متحده همچون اسپیس ایکس با فناوری های مشابه در تلاشهای خود در اوایل سالجاری شکست خوردند، چین را در خط مقدم این تکنولوژی جدید فضایی قرار می دهد.
شرکت «لند اسپیس» که بعنوان رقیب چینی شرکت آمریکایی اسپیس ایکس در نظر گرفته می شود، امیدوار است این پرتاب، کاربرد متان را بعنوان نسل بعدی قابل اعتماد سوخت موشکی تقویت کند.
موشک سوخت متان شرکت لند اسپیس معروف به Zhuque-۲ یا ZQ-۲ در ساعت ۹ بامداد روز چهارشنبه به وقت محلی از مرکز پرتاب ماهواره جیوکوان در صحرای گوبی چین پرتاب شد تا محموله آزمایشی را در مدار خورشیدآهنگ تحویل دهد و تبدیل به نخستین موشک تاریخ شود که با سوخت متان با موفقیت به فضا می رود.
البته این شرکت پیش از این در دسامبر سال قبل مبادرت به پرتاب این موشک کرده بود، اما مرحله دوم موشک گرفتار نقص عملکرد شد و نتوانست به مدار مورد نظر خود برسد.
موشک متان
موشک ZQ-۲ یک موشک حامل سوخت مایع دو مرحله ای است که ۴۹.۵ مترارتفاع دارد و قطر آن نزدیک به ۳.۳۵ متر است و هر دو مرحله ی آن از موتورهای توسعه یافته مستقل استفاده می نمایند.
مرحله اول موشک از چهار موتور متان اکسیژن مایع معروف به Tianque-۱۲(TQ-۱۲) استفاده می نماید که می تواند نیروی رانش ۲۶۸ تنی را عرضه نماید، در حالیکه مرحله دوم موشک از یک موتور TQ-۱۲ و یک موتور TQ-۱۱ استفاده می نماید.
باآنکه چگالی متان ۲۰ درصد کمتر از نفت سفید است، اما از نظر نظریه تکانه ای بالاتر را عرضه می دهد – تکانه معیاری برای سنجش کارایی موتور در تولید نیروی رانش است.
علاوه بر این، استفاده از نفت سفید مایع سبب ایجاد دوده درون موتور می شود که پیش از استفاده مجدد احتیاج به تمیز کردن کامل دارد. این در شرایطی است که متان بسیار فرار است و پاک تر می سوزد و حجم کارهای بعد از بازیابی را می کاهد و همینطور عمر موتور موشک را زیاد می کند.
از آنجاییکه متان و اکسیژن دارای نقاط جوش مشابهی هستند، برخلاف هیدروژن و اکسیژن که احتیاج به کابین جداگانه دارند، میتوان آنها را در یک جداره قرار داد. طراحان این موشک توانسته اند از این موهبت برای کاهش وزن موشک و در عین حال افزایش ظرفیت محموله آن استفاده نمایند.
قابل ذکر است که ذخایر فراوانی از متان در مریخ وجود دارد که می تواند برای سوخت رسانی به مأموریت های سرنشین دار آینده به زمین مورد استفاده قرار گیرد.
چین آمریکا را شکست داد
پرتاب موفقیت آمیز موشک ZQ-۲ که به نام Rosefinch ۲ هم شناخته می شود، شاهد قرارگیری یک ماهواره چهار تنی در مدار خورشیدآهنگ بود. در حالیکه برای مدارهای نزدیک زمین، می تواند تا شش تن محموله را به فضا ببرد.
گزارش رسانه چینی اضافه کرد که لند اسپیس می خواهد موتور TQ-۱۱ را با موتور TQ-۱۵A خود جایگزین کند که می تواند ۸۰ تن نیروی رانش ایجاد نماید و بهبود موتور TQ-۱۲ هم در چشم انداز قرار دارد.
این ارتقاء به افزایش بیشتر ظرفیت بار ZQ-۲ و کاهش بیشتر هزینه های پرتاب کمک می نماید و آنرا به رقیب مستقیم اسپیس ایکس تبدیل می کند.
جالب اینجاست که اسپیس ایکس و یک شرکت آمریکایی دیگر به نام Relativity Space از موشک سوخت متان خود رونمایی کرده بودند، اما در نخستین پرتاب خود نتوانستند به مدار زمین برسند.
اسپیس ایکس حالا بیشتر از هزار تغییر در موشک استارشیپ(Starship) پیش از دومین تلاش خود برای پرتاب انجام داده است، اما هنوز هیچ تضمینی برای پرتاب موفقیت آمیز این مأموریت وجود ندارد.
این که این دستاورد بوسیله ی یک استارتاپ چینی به دست آمده است و نه ناسا یا یک آژانس فضایی با بودجه دولتی؛ نشان دهنده جهش های بزرگی است که اکوسیستم فضایی چین در سالهای اخیر داشته است، دقیقا مانند سایر حوزه های فناوری مانند رایانش کوانتومی و پرواز مافوق صوت که چین در آنها هم خیره کننده عمل کرده است.
این یعنی چین دیگر درحال کوشش برای رسیدن به آمریکا نیست، بلکه آنرا در رقابت های توسعه فناوری پشت سر گذاشته است.




منبع:

1402/04/22
14:53:14
0.0 / 5
390
تگهای پرتاب موفق اولین موشک سوخت متان جهان: آزمایش , استارتاپ , بازی , تكنولوژی
این مطلب بیست و یکم را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۳
بیست و یکم