توسط محققان كشور صورت گرفت؛
تولید زخم پوش ضدمیكروبی و ضد سرطان
بیست و یكم: پژوهشگران كشور با همكاری دانشگاه گرانادا- اسپانیا موفق شدند منسوج سلولزی را برای تولید زخم پوش با خاصیت ضدمیكروبی و ضد سرطانی اصلاح كنند.
به گزارش بیست و یکم به نقل از دانشگاه صنعتی امیرکبیر، سید عباس نوریان نجف آبادی دانش آموخته دکتری نساجی درباب طرح خود با عنوان « تکمیل زخم پوش سلولزی به وسیله سنتز نانوساختار متخلخل فلزی-پپتیدی جهت رهایش دارو» اظهار داشت: امروزه چارچوب های فلزی-آلی (Metal–Organic Framework MOF) کاربردهای مختلفی را در علوم پزشکی به خود اختصاص داده اند.
وی اضافه کرد: این چارچوب ها از اتصال فلز با لیگاند آلی، حفره های توخالی را در ساختار خود می سازند که این شبکه های متخلخل ازجمله مواد دارورسان در سال های اخیر شناخته شده اند. هرچند که کاربرد این مواد در صنعت نساجی بمنظور تکمیل زخم پوش ها و پدهای بهداشتی درمانی کمتر موردتوجه پژوهشگران قرارگرفته است ولی باتوجه به توانایی های بالای این مواد در حمل دارو، آینده ی روشنی را برای این مواد در زخم پوش ها انتظار می رود.
نوریان افزود: در این پژوهش، از دو نوع چارچوب فلزی-آلی با عنوان چارچوب گلوتامات-روی بعنوان BioMOF و چارچوب فلزی-آلی (۳، ۵-دی متیل-۴-کربوکسی پیرازولات-روی بعنوان MOFاستفاده کردیم.
وی با اعلان اینکه از هرکدام از مواد MOF بمنظور دارورسانی طی روش های مختلف بر روی منسوج سلولزی استفاده شد، بیان کرد: این پژوهش با همکاری دانشگاه گرانادا و به مدت ۲ سال تحت راهنمایی خانم دکتر همتی نژاد (عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر) و آقای پروفسور خورخه ناوارو ( Jorge Navarro هیئت علمی دانشگاه گرانادا- اسپانیا) انجام شده است.
نوریان با تاکید بر اینکه چارچوب گلوتامات-روی بعنوان BioMOF با خاصیت زیست سازگاری و زیست تخریب پذیری بالا برای حمل دارو و گاز بیولوژیکی بر روی منسوج سلولزی سنتز درجا شد، اشاره کرد: با قرار گرفتن دارو در ساختار متخلخل چارچوب فلزی-آلی رهایش کنترل شده ای برای دارو فراهم می شود و می توان از این زخم پوش در مدت زمان طولانی تری استفاده نمود. در این راستا با بهره گیری از گاز نیتریک اسید (گازی با خاصیت ضدمیکروبی) و داروی فلوئوراسیل (ضدسرطان پوست) می توان زخم پوشی با خاصیت ضدمیکروبی ویا پد ضدسرطانی تهیه کرد.
وی توضیح داد: باتوجه به تولید چارچوب فلزی-آلی بر پایه مواد در دسترس گلوتامیک اسید و فلز روی می توان این محصول را با روشی ساده و ارزان به تولید انبوه رسانید. در این پژوهش ساختار متخلخل چارچوب فلزی-آلی روی-گلوتامات با روش سنتز درجا همراه با دارو بر روی زخم پوش سلولزی سنتز شد که مدت زمان کوتاه و سادگی پروسه به تولید انبوه زخم پوش کمک می نماید.
به گفته این محقق، در روشی دیگر ساختار سه بعدی چارچوب فلزی-آلی مستحکم [Zn۴O(۳، ۵-dimethyl-۴-carboxypyrazolato)۳] ([Zn۴O(dmcapz)۳]) بعنوان حامل دارو برای رهایش کنترل شده مولکول های زیست فعال مطالعه شد. به طوریکه در این روش، برای بارگذاری دارو از آسیاب مکانیکی MOF همراه با دارو استفاده شد.
وی اشاره کرد: این روش به سبب سهولت انجام، اقتصادی بودن و عدم استفاده از حلال های شیمیایی روشی سبز شناخته می شود. بمنظور پوشش دهی زخم پوش با این مواد دارو رسان از حمام فراصوت استفاده شد. در نهایت این زخم پوش در مقابل باکتری های E. coli و S. aureus و سلول سرطانی پوست (B۱۶F۱۰ melanoma cells)، خاصیت ضد میکروبی و ضدسرطانی خیلی قوی نشان داد.
وی افزود: بارگذاری دارو درون ساختار متخلخل چارچوب فلزی آلی برای رسیدن به رهایش کنترل شده دارو و آماده سازی زخم پوش یا پدسرطانی با این مواد همچون سختی های این پژوهش بود که در طول این پژوهش بر آن غلبه شد.
نوریان با اعلان اینکه منسوج تکمیل شده با ساختارهای MOF کاربردهای گوناگونی دارند، بیان کرد: از نتایج این پژوهش می توان در صنعت دارورسانی، زخم پوش ها و پدهای بهداشتی درمانی استفاده نمود. همین طور با بهینه سازی مواد سنتز شده در این پژوهش می توان برای کاربرد در غشاها، فیلترها و ذخیره سازها استفاده نمود.
وی با اعلان اینکه از این پژوهش سه مقاله ISI استخراج شد، بیان کرد: استفاده از مواد دارورسان برای رهایش کنترل شده دارو بر روی زخم و سلول های سرطانی قابل توجه برای پژوهشگران صنعت دارورسانی و بهداشتی است که با حمایت های بیشتر در ادامه اهتمام بر استفاده از آزمون های حیوانی با سلول های سرطانی مختلف و تهیه نمونه نیمه صنعتی برای تولید انبوه خواهد شد.
منبع: بیست و یكم
این مطلب بیست و یکم را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب